DokuzB Forum - Since '09
DokuzB Forum'a Hoş Geldiniz.. İyi vakit geçirmeniz dileklerimizle..

Üye olmak için 'Üye Ol' tıklayınız..

____________
since '09
DokuzB Forum - Since '09
DokuzB Forum'a Hoş Geldiniz.. İyi vakit geçirmeniz dileklerimizle..

Üye olmak için 'Üye Ol' tıklayınız..

____________
since '09
DokuzB Forum - Since '09
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Yıllanmış 9-B Forum Sitesine Hoş Geldiniz. Sitemiz Şarap İçeriklidir :)
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
DokuzB Forum sitesi yapım aşamasındadır. Aşamamız grafik ve veri tabanı üzerindedir. Üyelerimiz ve ziyaretcilerimiz forumdan yararlanabilirler.

 

 ESKİ MISIRDA BİLİM

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Raß!a
Admin
Admin
Raß!a



ESKİ MISIRDA BİLİM Empty
MesajKonu: ESKİ MISIRDA BİLİM   ESKİ MISIRDA BİLİM Icon_minitimePerş. Şub. 26, 2009 8:44 pm

ESKİ MISIR'DA BİLİM


Tarihçi Heredot'a göre, geometri Mısır'da doğmuştur. Bu, Nil'in taşmasıyla deltada su altında kalan tarım arazilerinin sık sık yeniden ölçülmesi ihtiyacından ve kaybolan ya da zarara uğrayan arazilerin her seferinde yeniden ve dikkatle tespiti ve vergi miktarının buna göre yeniden belirlenmesi gereğinden kaynaklanmıştır.

Mısırlılar kare, üçgen, yamuk gibi alanların yüzölçümlerini bulabiliyor, bunların en zoru olan dairenin alanını hesaplayabiliyorlardı. Bununla da kalmıyor üç boyutlu şekillerin, örneğin silindirin, dikdörtgen prizmanın, piramidin, kesik piramidin hacimlerini hesaplıyorlardı.

Bir örneğini İstanbul Sultan Ahmet Meydanı'nda gördüğümüz obelisklerin ağırlıkları 200 ile 1000 ton arasında değişmekteydi. 1879 yılında New York'a götürülen bir obeliskin uzun yolculuğunun son iki millik mesafesi, eski Mısır'da varsayılan şartların aynen uygulanmasıyla kat ettirildi. Obelisk bu iki millik yolu günde ortalama 30 metre kat edilmesiyle 112 günde tamamlanabildi.

Mısırlılar, piramitlerde kullanılan taş blokların hazırlanması için en basit aletlerden başka bir araca sahip değillerdi. Çekiç ve taşçı kalemi veya keskisi ile ana kayadan ayrılacak taşın etrafında gerekli derinlikte yuvalar açıyor, bu yuvalara yerleştirilen çift kat takozların arasına bronz kazıklar çakmak suretiyle, blokları yataktan koparıyorlardı. Bu iş için bir diğer yöntem olarak, tahta takozların ıslanınca şişmelerinden yararlanıyorlardı.
Yine o devirde demiri cevherden elde etmeyi bilmiyorlardı (M.Ö. 600 yılında Hititlilerden öğrendiler). Sert olmasını istedikleri aletleri bronzdan imal ediyorlardı. Daha sert ve keskin aletleri ise doğada hazır şekilde bulabildikleri nikelli demirden yapıyorlardı. (Nikelli demir ise hazır şekliyle sadece gökten düşen meteorlarda bulunmaktadır).

Piramitlerin tabanları kare şeklindedir. Bunlardan Keops piramidinin taban kenarları ortalama 230 metredir. Kenarlardan ikisi karşılaştırıldığında sadece 2.5 cm'lik bir farklılık göze çarpmaktadır. Hata payı sadece ve sadece yüz binde birdir. Piramidin yanları ile taban yüzeyi arasında 51 derece 51 dakikalık bir açı bulunmakta olup, bu açı tabandan en üst noktaya kadar bozulmadan korunmuştur.

Mısır'da anıtlar ve özellikle piramitler daima belirli yönlere dönük olarak inşa edilmiştir. Piramitlerin tabanları doğu, batı, kuzey, güney yönleri gösterecek şekilde oturtulmuştur. Bu doğrultuların belirlenmesinde hata payı ise hiç bir zaman bir derecenin üzerine çıkmamıştır.

M.Ö. 2000 yıllarında yağmur mevsimi sellerinden, kuraklık yıllarında yararlanabilmek için, Aşağı Nil Vadisi'ndeki dar ve kayalık boğazlara barajlar inşa etmişlerdi. Bunlar arasında 76 metre genişliğinde, 10 metre yüksekliğinde, taban kalınlığı 45 metreyi bulanlar vardı.

M.Ö. 1900-1500 yılları arasında Nil ve Kızıl Deniz arasında Süveyş üzerinden bir kanal açmayı başarmışlardı.

Eski Mısır'da Tıp Bilimi

Eski Mısır'da tıp bilimi de çok ileri gitmişti. Tıbbî papirüslerin incelenmesiyle meydana çıkan tıp bilgileri ve cerrahî alandaki geniş ve sağlam bilgileri tıp tarihçilerini günümüzde bile hayrette bırakabilmektedir. Eski Mısır'da doktorlar uzmanlık alanlarına ayrılmışlardı. Bu ülkede her türlü tedavi ücretsiz yapılıyor, doktor ve diğer gerekli giderler devlet tarafından karşılanıyordu. Bu ülkede, hastalıkların tedavisinde kullanılan pek çok ilâç, günümüzde de kullanılmaya devam etmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
ESKİ MISIRDA BİLİM
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» ESKİ MISIR TARİHİ
» AYŞEGÜL BAŞKARAHAN YALDIR(eski biyoloji öğretmenimiz)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
DokuzB Forum - Since '09 :: DokuzB Özel Bölüm :: DokuzB Arşiv :: YAZILARINIZ & DÜŞÜNCELERİNİZ-
Buraya geçin: