Mevlit Kandili ya da Veladet Kandili (Arapça: لیلة مواليد, Mavlid (مولد), Mavlid al-Nabi (مولد النبي), İslam dininin peygamberi olan Hazreti Muhammed'in doğum gecesi aynı zamanda Hicrî Rebiul-evvel ayının onikinci gecesidir. Klasik dönemde (Asr-ı Saadet ve Dört Halife Dönemi) kandiller yer almadığı için geçmişi pek eskiye dayanmamaktadır.
Mevlid, "doğum zamanı" demektir. İslam'da Hazreti Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerden kutlanır. Sünnilerde Rebiul-evvel ayının 11.sinden 12.sine bağlayan gece, Şiiler 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Vahdet Haftası ilan etmişlerdir.
Kandil Geceleri İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir adet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.
Batı takviminde Mevlid İslami takvimin ay takvimi, batı takviminin de (Gregoryan takvimi) güneş takvimi olmasından dolayı mevlid günleri farklı zamanlara denk gelir. Ayrıca ülkeden ülkeye farklı islamî ay başladığında sabitleme metodu kullanılır. Aşağıdaki tabloda sadece yaklaşık olarak Mevlid günleri listelenmiştir.
Mevlid tarihleri, 2007-2013 Batı Takvimi 12 nci Rebi ül evvel
(Sünni) 17 nci Rebi ül evvel
(Şii)
2007 31 Mart 5 Nisan
2008 19 Mart 25 Mart
2009 8 Mart 14 Mart
2010 26 Şubat 3 Mart
2011 15 Şubat 20 Şubat
2012 4 Şubat 9 Şubat
2013 24 Ocak 29 Ocak
Hz.Muhammed'in(s.a.s) doğumu için kullanılan Terimler:
Mevlid en-Nabi (çoğulu el-Mevlid) Hz. Peygamberin doğumu (Arapça)
Milad en-Nabi Hz. Peygamberin doğumu (Arapça/urduca)
Mevlid-i Şerif Mübarek doğuş (Türkçe)
Mevlid-i Şerif Mübarek doğuş (Urduca)
Eyd el-Mevliden -Navabi Hz. Peygamberin doğum Kutlaması (Arapça)
Eyd-e-Milad-un-Nebi Hz. Peygamberin doğum Kutlaması (Urduca)
Yavm en-Nebi Hz. Peygamberin günü (Arapça)
Mevlid er-Resul Allahın elçisinin doğum günü (Malay)
[img][/img]