Binlerce kişinin öldüğü katliamın üzerinden 13 yıl geçti
20′nci yüzyılın son yıllarında Bosna’da yapılan Srebrenitsa katliamında öldürülenlerden 308′nin kalıntıları, katliamın 13′üncü yılında törenle yeniden toprağa veriliyor.
Srebrenitsa kurbanlarının üçte birinden fazlasının hala kayıp olduğu bildirilirken, bu kişilerin kemiklerinin hala bulunamamış toplu mezarlarda olduğu ya da çantalar ve kutular içinde laboratuvarlarda kimlik tespiti için bekletildiği bildiriliyor.
Kimlikleri yeni belirlenen 308 kişi bugün 30 bin kişinin katıldığı törende topluca toprağa verilirken, 56 yaşındaki Hatice Mehmedoviç, kendisi için çok zor bir gün olduğunu, çocuklarından birinin cesedini bulduğunu söyledi.
Srebretitsa’da kocası ve iki oğlu öldürülen Mehmedoviç’in oğullarından birinin cesedi 1998 yılında bulunmuş, ancak kimliği geçen yıl tespit edilebilmişti. Bosnalı kadının kocasının cesedinden ise sadece 3 kemik bulunmuştu.
Hollanda mahkemesi: “BM’nin dokunulmazlığı var”
Anma törenleri öncesi Srebrenitsa katliamında yakınlarını kaybedenlerin BM aleyhine açtığı davadan ise “yetkisizlik” kararı çıktı.
Hollanda’nın Lahey Bölge Mahkemesi, dokunulmazlığı bulunan BM’ye karşı açılan davada karar vermeye yetkisi bulunmadığını açıkladı.
Davacılar, Hollanda ve BM’nin katliamdaki sorumluluğunu kabul etmesini ve tazminat ödemesini istiyor.
Davacılar arasında katliamdan kurtulmayı başaran 6 bin kişi ve eşlerini kaybeden 10 dul kadını temsil eden “Srebrenitsa Anneleri” adlı kuruluş da var.
Davacıların avukatı kararı temyiz edeceklerini belirterek, “BM’nin soykırım davasında bile sınırsız dokunulmazlıktan faydalanmasını kabul edemeyiz” dedi.
“Miladiç ve Karadziç’in serbest olması utanç verici”
Avrupa Konseyi de, Srebrenitsa katliamının 13′üncü yıldönümünde savaş suçlusu zanlıları eski siyasi lider Radovan Karadziç ve General Rako Mladiç’in hala serbest olmasının utanç verici bir durum olduğunu açıkladı.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis yayımladığı bildiride, “bu durumun, kurbanlar için bir hakaret, Radovan Karadziç ve Ratko Mladiç’i adalete teslim etmesi gerektiği halde bunu yapmayanlar için de bir utanç olduğunu” belirtti.
Davis, bu günün “duydukları öfkeyi dile getirmek ve katliam kurbanlarını anmak için bir fırsat olduğunu” kaydetti.
Srebrenitsa katliamı
11 Temmuz 1995′te Srebrenitsa’yı koruyan Hollandalı BM askerlerinin Bosnalı Sırpların kasabayı ele geçirmesine “göz yumması”nın ardından, bir hafta süren katliamda, kasabadaki yetişkin erkek ve erkek çocuklar öldürülmüştü.
Cesetleri bir toplu mezara gömen Bosnalı Sırplar, daha sonra suçlarını gizlemek için toplu mezarı buldozerlerle kazarak çıkardıkları cesetleri daha küçük toplu mezarlara gömmüştü.
Öyle ki bazı kişilerin ceset parçaları birçok toplu mezara dağılmıştı. Kural gereği cesetlerin üçte ikisi bulunmadan gömülmesine izin verilmiyor.
Kayıp Kişiler Komisyonu üyesi Amor Masoviç, bugün toprağa verilen 308 kişiden bazılarının kalıntılarının 55 farklı yerde bulunduğunu, bazı kalıntıların ise neredeyse 13 yıl evvel bulunduğunu söyledi.
Srebrenitsa katliamının elebaşıları Bosnalı Sırp lideri Radovan Karadziç ile Bosnalı Sırp komutan Ratko Miladiç ise, BM savaş suçları mahkemesinin savaş suçu işledikleri gerekçesiyle yakalanmaları talimatına rağmen, hala kaçak durumunda.
Miladiç ve Karadziç’i, Sırbistanlı aşırı milliyetçilerin sakladığı ve koruduğu belirtiliyor.