| COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) | |
|
|
Yazar | Mesaj |
---|
Raß!a Admin
| Konu: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Perş. Şub. 26, 2009 9:05 pm | |
| Güneşin altı ay boyunca hiç doğmadığı Kuzey Kutbu bu süre içerisinde sürekli karanlıktır. Öbür altı ayda ise, güneş hiç batmaz ve yazın, gece yarısı bile kitap okunabilir. Kutup Bölgesi’nde güneşin doğuşu ve batışı çok yavaştır. Alacakaranlık uzun bir süreye yayılır. Sürekli karanlık ve sürekli aydınlık dönemler güneye inildikçe kısalır. Burada en sıcak ayda bile deniz suyu sıcaklığı +10° C’nin üstüne çıkmaz. Arktik kara ve deniz iklimlerinin egemen olduğu bölgede yağış azdır, yılda 100 mm ile 500 mm arasında değişir. Kuru rüzgarlar ve sis, düşük sıcaklık (Grönland’da şubat ortalaması -40° C), sıcaklığın mevsimlere göre büyük değişkenlik göstermesi (+15° C ile -40° C) bu bölgenin iklim özellikleri arasındadır. 23 Eylül ile 21 Mart arasında Güneş’in hiç doğmadığı kış kutup gecesi, yılın geri kalan bölümünde ise, hiç batmadığı kutup gündüzü yaşanır. Sıcaklığın çok düşük olmasına karşın, kutup bölgelerinin de en az tropik bölgeler kadar güneş enerjisi aldığı unutulmamalıdır. Kara bitkileri buna, çok hızlı ve karmaşık bir büyüme biçimi benimseyerek uyum sağlamıştır. Denizlerde ise yüksek oksijen ve zengin besin maddesi nedeniyle, bir de 0 derece dolayındaki deniz suyu sıcaklığı fazla değişmediği için plankton ve balık çok boldur. Yaşamın denizlerdeki bu zenginliğine karşın, az sayıdaki buzsuz kıyı bölgesinde oldukça sınırlı olduğu gözlenir. Bitki örtüsü tundralara özgü yosunlardan, likenlerden, ardıç ağaçlarından ve cüce ak kayınlardan oluşur. Temmuz sıcaklığı 6° C’nin altına düşerse bunlar da yerlerini buz çölüne bırakırlar. Zemin 600 m derinliğe kadar donmuş durumdadır ve yazın ancak yüzeyden 10-200 m arasında bir derinliğe kadar çözülür. Donmuş zeminin altında bulunan çamur katmanı aşağı doğru akar ve her türlü inşaat çalışmasını çok zorlaştırır. Sanılanın tersine dünyanın en soğuk bölgeleri her zaman Kuzey Kutup Dairesi içinde bulunmaz. Sibirya’da, kutup dairesinin güneyindeki bir yerde sıcaklık bazen -67C’ ye kadar düşer. Kuzey Kutbu’nda ortalama sıcaklık -23 dolayındadır. Oysa ABD’nin bazı yerleşim yerlerinde kış daha soğuk geçer. Kuzey Kutup Bölgesi’nde yazlar da oldukça sıcak geçebilir. Sıcaklığın gölgede 38C’ ye ulaştığı görülmüştür. Denizden esen soğuk rüzgârlardan korunan kuytu yerlerde sıcaklık sık sık 27C’ ye kadar çıkar, ama yaz mevsimi oldukça kısa sürer. | |
|
| |
*JaSmİNe* Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Çarş. Mart 04, 2009 8:24 pm | |
| araştırma için saoL cnm... | |
|
| |
*JaSmİNe* Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Çarş. Mart 04, 2009 8:25 pm | |
| yha bu ödewin başlığı neydi?? | |
|
| |
Raß!a Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Cuma Mart 06, 2009 9:25 pm | |
| yha ödewi yapan benim ödevi evde unutanda ben yha deli oldum o gün :d:D | |
|
| |
Ozan Karagöl
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Paz Mart 08, 2009 2:31 pm | |
| Opßaa PayLasım İcin Sagol Rabia
Emeğe SAYGI.. ! | |
|
| |
Raß!a Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Paz Mart 08, 2009 3:14 pm | |
| ne demek hocalar ödew verdikçe durmak yok yola dewam...!!xD | |
|
| |
*JaSmİNe* Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Çarş. Mart 11, 2009 10:25 pm | |
| | |
|
| |
Raß!a Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Perş. Mart 12, 2009 7:42 pm | |
| | |
|
| |
Ozan Karagöl
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Salı Mart 17, 2009 6:30 pm | |
| | |
|
| |
*JaSmİNe* Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) C.tesi Mart 21, 2009 8:38 pm | |
| şu kimya ödevini felanda koysana | |
|
| |
Raß!a Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Paz Mart 22, 2009 5:53 pm | |
| heya onu unuttum araştırıyım bari... | |
|
| |
*JaSmİNe* Admin
| |
| |
Raß!a Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Salı Mart 24, 2009 7:36 pm | |
| | |
|
| |
*JaSmİNe* Admin
| |
| |
Raß!a Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Çarş. Mart 25, 2009 8:12 pm | |
| aynen öyle işimize yaramalı..((bu aralar sende doğruları konuşuyorsun ha xd)) | |
|
| |
nihal
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Cuma Mart 27, 2009 9:41 am | |
| ya bu ödevin adı şimşek nasıl çarpardı heralde ama çokk saolun ödev içiin 9 a da yararlanıyo bundan | |
|
| |
Raß!a Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Cuma Mart 27, 2009 6:41 pm | |
| hoca bize bu ödewi vermişti xd | |
|
| |
denis__
| |
| |
Raß!a Admin
| |
| |
*JaSmİNe* Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Salı Nis. 07, 2009 7:34 pm | |
| önceden yanlış mı konuşuodum..hııh | |
|
| |
Raß!a Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Paz Nis. 12, 2009 7:23 pm | |
| - *JaSmİNe* demiş ki:
- önceden yanlış mı konuşuodum..hııh
anlamadım ne dediğini | |
|
| |
*JaSmİNe* Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Çarş. Nis. 15, 2009 9:31 pm | |
| ben de ndn yazdığımı unuttum..boşver..xDXD | |
|
| |
Raß!a Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Salı Mayıs 12, 2009 6:43 pm | |
| | |
|
| |
*JaSmİNe* Admin
| Konu: Geri: COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) Perş. Ekim 01, 2009 5:07 pm | |
| | |
|
| |
| COĞRAFYA ÖDEWİ (( ilk ödev araştırmamız hayırlı olsun)) | |
|